ZDRAVLJENJE BOLEZNI PROSTATE JE LAHKO USPEŠNO, A NUJEN JE HITER ODZIV.

Vsaka od glavnih bolezni prostate se lahko pozdravi, celo rak prostate, vendar če boste predolgo čakali na zdravljenje, na koncu ne bosta niti operacija niti radioterapija uspešna. Pri benigni hiperplaziji prostate (BHP) je nekaj raziskav potrdilo, da obstaja stopnja sekundarne poškodbe mehurja, povzročene z obstrukcijo in je zato popolno okrevanje manj verjetno. Če prostatitis postane kroničen, so pogosto potrebni ponavljajoči se in dolgotrajni postopki zdravljenja.

Redna kontrola prostate omogoča zgodnje odkrivanje bolezni v fazi, ko je bolezen prostate na splošno mogoče zdraviti, preventivne strategije pa lahko predvsem zmanjšajo tveganje za razvoj bolezni. Dobro bi bilo, če bi jih kombinirali z rednimi splošnimi zdravniškimi pregledi za diagnosticiranje drugih potencialno nevarnih bolezni, kot so visok krvni tlak, povišan holesterol in diabetes.

Prostata je na nek način ključ do splošnega boljšega zdravja moških. Na splošno je priporočljivo, da moški, starejši od 40 let, opravijo letni zdravniški pregled, ki mora vključevati oceno prostate, vključno s testom PSA. Medtem ko enkratno preverjanje PSA zagotavlja določeno količino informacij, so redni pregledi bolj informativni, saj kažejo stopnjo povečanja PSA. Nenaden dvig PSA je precej podoben utripajoči luči na armaturni plošči vašega avtomobila; pove vam, da je nekaj narobe, kar bo ob pravilnem zdravljenju pomagalo preprečiti okvare. Morda boste morali zaprositi za test PSA, ker ga zdravniki le redko ponudijo samoiniciativno. Zapišite si rezultate in jih redno spremljajte.

ZDRAVLJENJE BOLEZNI PROSTATE – ALTERNATIVNE METODE ZDRAVLJENJA

Očitno je zaželeno sprejemati zdrave življenjske navade v smislu obogatitve prehrane (sadje, zelenjava, naravni prehranski dodatki), aktivnega in rednega gibanja ter pravočasne preventive. Če ste aktivni, boste verjetno ostali zdravi in počutili se boste veliko bolje. Zmanjšali boste tudi možnosti za razvoj bolezni srca in oživlja ter diabetesa. Prav tako boste poskrbeli tudi za zdravje svoje prostate, saj obstajajo dokazi, da so moški s prekomerno telesno težo in višjo koncentracijo holesterola bolj dovzetni za rak prostate. Po drugi strani pa je pravilna, zdrava in uravnotežena prehrana, obogatena s kakovostnimi naravnimi sestavinami še en ključni dejavnik pri preprečevanju in zdravljenju bolezni prostate.

Tudi BHP (benigna hiperplazija prostate) je pogostejša pri debelih moških, operacija na debelih ljudeh pa je veliko bolj tvegana kot pri ljudeh z normalno telesno težo. Poleg tega je bolezni prostate, tako kot številne druge bolezni, bolje preprečiti kot zdraviti. Pogosto lahko zasledimo nasvete za uživanje spodaj navedenih živil, mineralov in vitaminov za uspešno preprečevanje morebitnih bolezni prostate. Z naštetimi sestavinami pa lahko prispevamo tudi k hitremu in uspešnemu zdravljenju teh bolezni.

Cink

Pomanjkanje cinka je nekoliko nenavaden vzrok, vendar je lahko krivo za nekatere težave s prostato, pa tudi impotenco. Zato je pomembno, da v svojo prehrano vključite dobre vire cinka: na primer meso, ribe, polnozrnata žita in stročnice, na primer grah in fižol.

VITAMINI B6, C IN E

Splošno znano je, da so vitamini eden najpomembnejših elementov za pravilno delovanje celotnega organizma in s tem zdravljenje bolezni prostate – na katero še posebej vplivajo vitamini B6, C in E. Vitamin B6 je zelo koristen pri zmanjševanju kromosomskih prelomov in s tem samodejno zmanjša tveganje za nastanek raka prostate. Med vsemi drugimi koristmi za zdravje vitamin C pozitivno vpliva na prostato, saj dviguje imunost in antioksidativno delovanje. Čeprav vitamin E blagodejno vpliva na krvni obtok in izboljšuje prekrvavljenost, ima tudi protivnetne lastnosti. Vsi ti vitamini so prisotni v hrani, lahko pa jih uživate tudi s pomočjo naravnih prehranskih dopolnil.

MAGNEZIJ

Magnezij je povezan predvsem z zdravjem kosti in pozitivnimi učinki na kardiovaskularni sistem, vendar je ta mineral potreben za izvajanje več kot 300 biokemičnih procesov v telesu. Študije so pokazale, da je dodaten vnos magnezija učinkovit pri zdravljenju številnih bolezni, vključno z boleznimi, povezanimi s prostato. Če ga uživamo redno in v zdravih količinah, magnezij uspešno pomaga pri težava s povečano prostato (BHP), nekaterimi oblikami prostatitisa, deluje pa tudi protivnetno in pospešuje zdravljenje bolezni prostate.  Magnezij lahko najdemo v živilih, kot so špinača, blitva, bučna semena, mandlji, jogurt, avokado, fige, banane in je pogost element v specializiranih naravnih prehranskih dopolnilih, kot je na primer REGEN50.

PARADIŽNIK (ANTIOKSIDANT LIKOPEN)

Antioksidanti naj bi zaščitili telesne celice pred snovmi, ki povzročajo raka. Glavni antioksidanti, ki jih najdemo v sadju in zelenjavi, so vitamini A, C in E ter likopen, ki ga najdemo v paradižniku. Dva najučinkovitejša antioksidanta sta vitamin E in likopen. Raziskave so pokazale, da so tisti ljudje, ki pojedo veliko paradižnika, v manjši nevarnosti za razvoj nekaterih vrst raka, zlasti raka prostate. Paradižnik je najučinkovitejši, če ga obdelamo ali skuhamo, ker segrevanje z malo olja pomaga sproščati likopen iz olupka paradižnika in olajša absorpcijo.

SABAL PALMA

Rastlina Sabal palma (Saw palmetto) raste na jugovzhodu ZDA in dokazano zmanjšuje učinke 5-alfa-reduktaze, dejavnike napredovanja in vnetne snovi, ki so odgovorne za pogoste simptome benigne hiperplazije prostate (BHP). Opravljena je bila tudi študija, objavljena v New England Journal of Medicine (vir).

KOPRIVA

Kopriva je rastlina, ki ima dolgo zgodovino uporabe kot zdravilo, zlasti v Evropi. Moški z urinarnimi težavami že stoletja uporabljajo to rastlino za zdravljenje bolezni prostate, lajšanje bolečin v medenici, bolečine in pekoč občutek pri uriniranju ter drugih težav z uriniranjem. Kopriva deluje pomirjevalno na sečila, hkrati pa pomaga ljudem, ki trpijo zaradi težav s prostato. Kopriva je poleg svojih protivnetnih lastnosti tudi diuretik, zaradi česar je odlično zdravilo za težave s prostato, vključno s prostatitisom in povečanjem prostate – benigne hiperplazije prostate (BHP). Čeprav lahko koprivo kot zdravilo za prostato uporabljamo samostojno, lahko v kombinaciji z drugimi sredstvi, kot so naravna prehranska dopolnila, dela čudeže.

TELOVADBA

Redno gibanje je pomembno za ohranjanje zdravja in ima pomembno vlogo pri zmanjševanju tveganja za razvoj številnih bolezni. Nedavna študija, izvedena v ZDA, je pokazala, da je pri moških, ki so vadili 3 ure na teden, 70% manj možnosti, da bi zboleli ali umrli zaradi raka prostate. Telovadba nam pomaga tudi pri vzdrževanju zdrave telesne teže, zlasti v kombinaciji z zdravo prehrano in preventivo.

Izstopajoči “pivski trebuh”, ki je tako značilen za moške s prekomerno telesno težo, je močno povezan s povečanim tveganjem za infarkt in možgansko kap. Zato je smiselno, da poskušate izvajati zmerno telesno aktivnost vsaj 30 minut, petkrat ali večkrat na teden.

Ne pozabite, da vadba ne kori samo kalorij, ampak tudi poveča hitrost presnove še 12 ur po vadbi. Prav zato je vadba dvakrat na dan še posebej dobra, če poskušate aktivno shujšati.

KAJENJE

Čeprav kajenje ne povzroči takojšnje bolezni prostate, lahko privede do raka na mehurju in ledvicah, ker pa poškoduje ožilje, lahko privede tudi do zmanjšane erekcije in erektilne disfunkcije.

SPECIALIZIRANI NARAVNI IZDELKI

Uporaba te metode se v zadnjem času znatno povečuje zaradi njene neškodljivosti in učinkovitosti pri težavah s prostato in erektilno disfunkcijo nižje in srednje intenzivnosti. Najbolj priljubljena specializirana prehranska dopolnila, ki uspešno izboljšujejo delovanje prostate in zmanjšujejo ali popolnoma odpravijo težavo z erektilno disfunkcijo, sta REGEN50 i REGEN50 STRONG, znanega nemškega proizvajalca naravnih prehranskih dopolnil in krem Nutrilago®.

 

PREVERITE VEČ O ZDRAVILIH ZA PROSTATO. PREDSTAVLJAMO VAM 5 NAJBOLJŠIH ZDRAVIL ZA PROSTATO >