Kar se moškega zdravja tiče, lahko domnevamo, da noben moški organ ni tako pogosto predmet pogovorov, razprav, izmenjave mnenj in izkušenj, strahov, pogosto pa tudi popolnoma neutemeljenih trditev – kot je na primer prostata. Ta trend se je v zadnjih nekaj letih nekoliko povečal zaradi širjenja interneta, hitrosti in dostopnosti informacij, vplivov farmacevtske industrije, pa tudi kot trend ozaveščanja in splošne zdravstvene razgledanosti.

KAJ JE TO PROSTATA?

Prostata (grško prostátēs) ali obsečnica je zapletena eksokrina žleza in del moškega reproduktivnega sistema, ki se nahaja nizko v medenici, med sečnim mehurjem in rektumom (danko) ter delno obdaja sečnico, ki skozi penis prenaša urin iz mehurja. Funkcija prostate je izločanje rahlo alkalne, mlečno bele tekočine, ki običajno skupaj s spermo in semenom predstavlja približno 30% volumna semena, skupaj s spermatozoidi in semensko tekočino.  Tekočina, torej izločanje iz prostate, ima zaščitno vlogo pri prehrani semenčic na poti do ženskega jajčeca v maternici in oploditvi. Zato lahko sklepamo, da je ena temeljnih funkcij prostate tesno povezana z moško plodnostjo. Prostata se spreminja s starostjo. Nekatere od najpogostejših sprememb, ki se lahko opazijo na prostati v zgodnjih štiridesetih, so lahko iz različnih vrst  vnetja prostate (prostatitis) in indikacij benigne hiperplazije prostate (BHP).

Prostata je v neposrednem stiku z sečnico, pa tudi s sečnim mehurjem, zato ima zelo pomembno vlogo pri moški plodnosti. Vendar ne gre pozabiti, da dobršen del ljudi tega pogosto ne razlikuje od spolnosti. Tako so lahko tudi najmanjše težave, povezane z urinarnimi funkcijami, predvsem pa tiste, povezane z erektilno funkcijo pri moških, pogosto vzrok za izgubo samozavesti in občutka nemoškosti, kar vodi v skrbi in strahove, ki v resnici pogosto nimajo podlage. Če sumite na probleme s prostato, se vsekakor obrnite na zdravnika, ki vas bo pregledal ali napotil na preiskave. Preventiva je najboljše zdravilo, običajno 1-2 krat na leto z neškodljivimi, specializiranimi, naravnimi prehranskimi dodatki, kot je REGEN50.

Anatomija prostate

Naj omenimo vseeno najbolj očitno, da imajo samo moški prostato. Prostata je kot oreh ali kostanj velika eksokrina žleza, imenovana tudi obsečnica. Nahaja se nizko v medenici, med sečnim mehurjem in danko. Vzdolž zadnje površine prostate sta dve drobni žlezi, znani kot semenski mehurčki. Prostata je sestavljena iz množice drobnih žlezastih tvorb in njihovih izločilnih kanalov. Prostata doživi prvo povečanje na začetku pubertete in raste do dvajsetega leta starosti. Druga faza sprememb prostate se začne v petem desetletju življenja, ko se približno 35 % moških sooča s prvimi težavami, povezanimi s to žlezo.

Sečnica (uretra) delno prehaja skozi prostato in v tistem delu sečnice so majhne odprtine, skozi katere se pretakajo izločki semenskih mešičkov in semenčic, ki tako nastajajo v kombinaciji z izločkom iz prostate – sperme, torej izbrizganega semena. Ena izmed osnovnih funkcij, ki jo opravlja prostata, je proizvodnja večine tekočine v semenu. Izločki prostate skupaj s semenskimi mehurčki izvajajo zaščito in opravljajo prehransko funkcijo na poti semenčic do ženske jajčne celice v maternici.

Glede na to, da sečnica prehaja skozi sredino prostate, vsaka večja sprememba prostate (na primer vnetje prostate, prostatitis, benigno povečanje in rak) lahko povzroči inkontinenco. Nekatere vnetne bolezni, na primer akutni prostatitis, so značilne za mlajšo moško populacijo, medtem ko benigno povečanje prostate (BHP) in resnejše bolezni prostate zelo redko pokažejo pred petdesetim letom starosti.

NE TVEGAJTE, PREPOZNAJTE SIMPTOME BOLEZNI PROSTATE >