Prostata ima važno vlogo za zdravje moškega. Razlog: problemi s prostato so zelo pogosti, še posebej v starosti. Od 70. leta starosti je sprememba prostate dejansko bolj pravilo kot izjema. To pogosto ni zaskrbljujoče, a prostata lahko povzroči neprijetne simptome. Tukaj preberite vse, kar morate vedeti o tem majhnem organu v moškem telesu, o tem, katere bolezni in težave se pojavljajo, predvsem pa o možnostih diagnostike in zdravljenja.

Funkcija prostate

Kaj je prostata in čemu služi? Prostata je organ v velikosti kostanja in skupno s testisi je eden od moških reproduktivnih organov. Nahaja se izpod peritoneja (potrebušnica) ali potrebušnice izza pubične simfize (sramnična zrast) moškega. Tam meji s sečnim mehurjem in rektumom (danko). Uretra ali sečnica in injekcijski kanal potekata skozi sredino prostate. Včasih prostato imenujejo tudi spolna žleza. Prostata je eksokrina žleza. Eksokrine žleze so žleze, ki proizvajajo in izločajo sekret. V prostati se izločanje skozi sečnico prenaša s krčenjem mišic med ejakulacijo, kjer se pomeša s spermo in predstavlja približno 30 % izbrizganega semena. Izbrizgano seme takrat postane redkejše, spermiji pa gibljivejši. Prostata je zato zelo pomembna za moško sposobnost oploditve. Moški hormon testosteron je pomemben za spodbujanje prostate in za njeno nalogo – brez njega prostata ne more pravilno opravljati svoje naloge.

SPREMEMBE, KI LAHKO NASTANEJO NA PROSTATI

Povečana prostata je pogosta bolezen pri moških. V večini primerov je benigna in se imenuje benigna hiperplazija prostate (BHP). Pri mladeniču, starem okoli 20 let, tehta prostata 20 g. Povečanje prostate skozi življenje je povsem normalno in lahko doseže tudi do 100 g. Mnogi moški tega sploh ne opazijo in nikoli nimajo težav s prostato, medtem ko je drugim povečanje neprijetno. Glede na to, da sečevod in sečna cev potekata skozi prostato, povečanje prostate, lahko privede do zožitve ali pa celo do zapiranja teh kanalov. Takrat je lahko izločanje urina in sekreta oteženo. Poleg tega je pogosto tudi vneta prostata. Tehnični izraz za to je prostatitis. Maligne spremembe na prostati se pojavljajo v starosti. Čeprav je pogosta bolezen pri starejših moških, spremembe niso nujno razlog za skrb. Prostatitis ali hiperplazija prostate kot razlaga kakršnih koli težav so benigni in zato veliko bolj neškodljivi vzroki za težavo. Torej, ne predvidevajte najhujše. Na srečo kljub pogostosti težav s prostato obstajajo naravni prehranski dodatki, ki pozitivno vplivajo na prostato. Eden od njih je Regen50.

Izvedi, kako najboljše zdraviti prostatitis

Simptomi povečane prostate

Mnoge spremembe na prostati ne povzročajo nelagodja. Vendar pa obstajajo neprijetni simptomi, značilni za spremembe na območju prostate. To vključuje:

  • Pogosto uriniranje
  • Povečano potrebo po uriniranju
  • Prekinitveni tok urina
  • Pekoč občutek in bolečina v spodnjem delu trebuha
  • Probleme s potenco

Kot smo že omenili, se nelagodje pojavi zaradi zožitve sečnice in / ali sečevoda zaradi povečanja prostate. Zoženje lahko povzroči odsoten ali nenavadno šibek izliv. Mlajši moški, ki želijo imeti otroka s partnerjem, imajo v tem primeru probleme s plodnostjo.

Problemi z uriniranjem so pogostejši. To je lahko šibek pretok urina, prekinjen pretok urina ali tako imenovani zakasneli urin, ki ostane v mehurju, kar daje prednost številnim bakterijam in lahko povzroči cistitis. To je običajno mogoče zdraviti z antibiotiki, vendar se pogosto ponovi, če se ne zdravi dejanski sprožilec: povečana prostata. Regen50 zato združuje več naravnih rastlinskih izvlečkov, ki lahko pomagajo pri simptomih in vzrokih za nelagodje.

Pregled prostate

Zaradi številnih neprijetnih govoric se mnogi moški zaradi strahu in sramu izogibajo pregledu prostate. V resnici je pregled neboleč, opravi se zelo hitro in – odvisno od občutljivosti – lahko pride do nelagodja. Najpomembnejši diagnostični postopki pri zdravniku so:

  • Palpacija – v tako imenovanem digitalnem rektalnem pregledu zdravnik vstavi prst z malo vazelina ali maziva v rektum (danko). S konico prsta zlahka doseže prostato in v nekaj sekundah lahko zazna, ali obstaja povečanje, vozlišče ali podobno.
  • Ultrazvok – Transrektalni ultrazvok (TRUZ) se prav tako izvede skozi rektum (danko). Pregled traja le nekaj minut.
  • Test krvi – tukaj se med drugim določa vrednost PSA. Važen je tumorski označevalec (marker), ki pokaže prisotnost maligne bolezni prostate. Številni zdravniki ne določajo vrednosti le v primeru nujnega suma, temveč tudi kot previdnostni ukrep, da lahko z gotovostjo izključijo maligne bolezni.
  • Biopsija prostate – Ta pregled se izvaja manj pogosto in le, če obstajajo druge nepravilnosti in nujni sum. Sem spadajo visoke ravni PSA, nenadno zvišanje PSA in abnormalni izvidi DRE in / ali TRUZ.

Poleg tega zbira bolnikovo anamnezo ter morebitne nepravilnosti, o katerih lahko pacient poroča, na primer simptome vnetja prostate in druga opažanja, ki kažejo na probleme s prostato.

Kdaj je potrebno opraviti pregled prostate? Pregled je zaželen od 40. leta dalje, še posebej, če so v družini znani takšni primeri. V primeru genetske predispozicije ima lahko profilaktični vnos zdravila Regen50 pozitiven učinek.

KAKO NEVARNE SO SPREMEMBE PROSTATE?

Prizadeti moški v večini primerov nikoli ne opazijo sprememb prostate ali pa jih odkrijejo po naključju, na primer med rutinskim pregledom. Te spremembe so skoraj vedno neškodljive. Vse dokler ne povzročajo nelagodja, terapija ni potrebna.

Pogosto pa vplivajo na kakovost življenja. Čeprav ni nevarno, se prizadeti moški želijo znebiti simptomov. Tako prostatitis kot benigno povečanje prostate so najpogostejši vzroki problemov s prostato. Da bi povečali kakovost življenja in se izognili poslabšanju, se običajno predpiše nekakšna terapija. Rak prostate prestraši mnoge moške. Diagnoze ne smemo jemati zlahka, kaj šele prezreti. Omeniti je treba, da so svetovni podatki pokazali, da ima kar 60 % moških, starejših od 80 let, raka na prostati. Prizadeti moški pogosto nimajo težav in ne umrejo zaradi maligne bolezni prostate, temveč leta kasneje zaradi drugega vzroka.

KAKO ZDRAVITI PROBLEME S PROSTATO?

Naključne ugotovitve, ki ne povzročajo simptomov, pogosto ni treba zdraviti. Takrat se pod natančnim nadzorom spremlja, ali bolezen sploh napreduje in če, kako hitro. Veliko moških želi preprečiti povečanje prostate in pojavov simptomov. Če imate rak je na voljo operacija prostate. Radioterapija se uporablja tudi kot alternativa ali dodatek, zato kirurški poseg ni potreben. Če imate resno bolezen, sta možni tudi hormonska terapija in kemoterapija. Kaj pa, če problem ni v maligni spremembi prostate?

Prostatitis se običajno zdravi z antibiotiki. Poleg tega so predpisani analgetiki in protivnetna zdravila. Kaj pomaga pri povečani prostati? Tudi benigno povečanje prostate se lahko zmanjša s kirurškim posegom. Postopek se izvaja redkokdaj. Inhibitorji (zaviralci) 5-alfa reduktaze zavirajo proizvodnjo testosterona in s tem rast žleznega tkiva. Regen50 prav tako učinkovito deluje proti spremembam na prostati. Fitosteroli so še posebej obetavni. To snov rastlinskega izvora najdemo v cvetnem prahu kopriv, buč, rži (žit) in listih sabal palme.

KAKO REGEN50 IZ NUTRILAGA LAHKO POMAGA?

Regen50 združuje več naravnih rastlinskih izvlečkov, katerih pozitivne učinke na prostato so dokazale znanstvene raziskave. Kapsule vsebujejo učinkovite izvlečke iz bučnih semen, listov palmete in afriške slive. Vitamin B6, E in C ter magnezij in cink dopolnjujejo delovanje zdravila Regen50. Na ta način Regen50 deluje hkrati na več ravneh. To vključuje tudi delovanje na BHP, povečano prostato in s tem povezane težave, kot je erektilna disfunkcija. Prav tako pomaga vzdrževati normalno raven libida. Zdravilo Regen50 lahko celo varno uporabite za preprečevanje raka na prostati.

Spoznajte najpogostejše težave moških z boleznimi prostate >

Spoznajte najpogostejše težave moških z boleznimi prostate