KAJ JE BENIGNA HIPERPLAZIJA PROSTATE (BHP)?

Skoraj polovica moških, starejših od 65 let ima bodisi simptome uriniranja bodisi zmanjšan pretok urina zaradi benigne hiperplazije prostate (BHP). Za BHP je značilna benigna (ne karcinogena) eksplozija celic prostate, zaradi česar se osrednji del prostate postopoma povečuje. Rezultat je, da se del sečnice, ki je obdan s prostato, zoži. To zmanjša pretok mehurja in oseba ugotovi, da postane njen urinski tok šibkejši in da težko izprazni mehur. Ti simptomi lahko znatno ogrozijo kakovost življenja.

Kot odgovor na naraščajočo motnjo se lahko mišična stena mehurja zgosti. Posledično je treba povečati tlak v mehurju, ki je potreben za ustvarjanje pretoka urina, da se premaga učinek oviranja; ta visok tlak povzroči nastanek vrečk ali “divertikuloz”. Manj pogosto povišan tlak povzroči tako imenovani “povratni tlak” na ledvice, kar povzroči težave z ledvicami.

Če se BHP ne zdravi, se lahko razvije kronično zastajanje urina (za katero je značilen prekomerno aktiven sečni mehur) ali akutno zadrževanje urina (nenadna nezmožnost odvajanja urina, z bolečim prekomernim kroženjem sečnega mehurja). Vsekakor je pogosta hospitalizacija, kateterizacija in pogosto tudi operacija prostate.

TVEGANJE ZA BOLEZEN

Nedavno izvedene raziskave so razjasnile dejavnike tveganja, povezane s povečano verjetnostjo razvoja zapletov BHP. Večja kot je prostata (po digitalni rektalni preiskavi in ​​ultrazvoku), večje je tveganje za nastanek bolezni. Podobno se tveganje poveča pri moških z nivojem PSA nad 1,4 ng/ml. Pravzaprav, večji kot je PSA (pod pogojem, da rak prostate ni prisoten), večje je tveganje za zadrževanje. Zapleti se pogosteje razvijejo tudi pri moških, katerih urin teče počasi, in tistih, ki imajo po poskusu uriniranja v mehurju relativno veliko urina. Čeprav vsi ne trpijo zaradi progresivnega poslabšanja, se v večini primerov simptomi sčasoma postopoma poslabšajo in se razvijejo zapleti.

KAKO SE BENIGNA HIPERPLAZIJA PROSTATE (BHP) DIAGNOSTICIRA?

Spekter simptomov ki so povezani z BHP-jem, so poznani kot simptomi spodnji del sečil (LUTS, kratko). Simptomi BHP-ja se prekrivajo s simptomi drugih simptomov, zato mora biti vaš prvi pregled temeljit.

Zdravnik vas bo povprašal o vašem splošnem zdravstvenem stanju in simptomih. Za sistematično ocenjevanje simptomov lahko postavljate vprašanja, povezana s sistemom točkovanja. Vprašani boste tudi o drugih boleznih, kot sta diabetes in hipertenzija, ter o tem, katera zdravila jemljete.

FIZIČNI PREGLED IN DIGITALNI REKTALNI PREGLED

Vaš zdravnik bo opravil digitalni rektalni pregled, da lahko dobi natančne informacije o velikosti in konsistenci vaše prostate. Prav tako bo pregledal vaš trebuh, da se prepriča, ali je vaš mehur razširjen, če ga lahko začutite (če je mogoče, je to znak, da morda zadržujete urin). Zdravnik vam bo morda ocenil tudi živčni sistem, na primer testiranje mišic in občutkov na območju okoli in med mošnjo in anusom, ker nekatere motnje živčnega sistema, kot je Parkinsonova bolezen ali težave s hrbtenjačo, so lahko podobne simptomom kot pri BHP.

Ker je visok krvni tlak (hipertenzija) pogost, ga lahko izmerimo tudi kot del splošnega zdravstvenega pregleda.

PREISKAVE URINA

Tako kot okužba sečil lahko povzroči simptome, kot je povečana potreba po uriniranju, bo tudi vzorec urina preverjen zaradi znakov bakterijske okužbe ali krvi. Urin lahko rutinsko testiramo tudi na prisotnost sladkorja, kar je znak diabetesa in na maligne celice, ki jih povzroča rak mehurja, sečevoda ali ledvic.

PREISKAVE KRVI

Zelo majhen del moških ima težave z ledvicami zaradi BHP-ja. Z oceno količine snovi, imenovane kreatinin v krvi, bo vaš zdravnik lahko preveril, ali so ledvice pod vplivom povratnega tlaka.
Prav tako se lahko testira raven sladkorja v krvi, da se preveri, če imate diabetes, ki je lahko tudi vzrok pogostega uriniranja.

Ravno tako se lahko izmeri količina PSA. PSA označevalec (marker) nakazuje na poškodbe prostate, ki jih pogosto povzroči rak prostate, včasih pa tudi BHP. Pravzaprav, večja, kot je prostata, večji je vaš PSA. Če je raven PSA povišana, vam bo zdravnik morda priporočil biopsijo prostate, da se lahko izključi rak prostate. Kot smo že omenili, vaša raven PSA približno prikazuje velikost prostate, kar lahko vpliva na tveganje za nastanek zadrževanja urina in informacije o verjetnem uspehu različnih možnosti zdravljenja.

PREISKAVE PRETOKA URINA

Z merjenjem pretoka urina lahko urolog dobi koristne informacije. Za ta test boste morali (zasebno) urinirati v skledo specializirane medicinske opreme, imenovane merilnik pretoka.

ULTRAZVOK MERJENJA ZAOSTANKA URINA V SEČNEM MEHURJU

Ultrazvok lahko zdravniku predstavi težko obstrukcijo in kako dobro se lahko odzovete na nekatere vrste zdravljenja. Postopek je zelo podoben kot pri nosečnicah. Visokofrekvenčni zvočni valovi se oddajajo iz sonde, ki se prenaša po trebuhu, odmevi pa ustvarijo sliko, ki jo lahko vidimo na računalniškem monitorju.

MANJ OBIČAJNE PREISKAVE

Glede na rezultate že opisanih testov bo vaš urolog morda želel opraviti nadaljnje teste. Urodinamične meritve se opravijo z majhnim katetrom, ki se vstavi v sečnico skozi penis v sečni mehur. Z merjenjem tlaka v sečnem mehurju lahko urolog ugotovi, ali so simptomi posledica oviranja BHP-ja ali so posledica tega, da sam mehur ne deluje pravilno. Ta test je neprijeten, vendar neboleč in traja približno 20 minut. Po testiranju morate piti veliko tekočine, da zmanjšate tveganje za kasnejše okužbe sečil.

Transrectal ultrasonography (TRUS) se uporablja za vizualizacijo prostate, merjenje razmerja in pomoč pri vodenju biopsije z iglo, kadar obstaja možnost raka na prostati.

ZDRAVLJENJE BENIGNE HIPERPLAZIJE PROSTATE (BHP)

Kadar gre za hude simptome, se BHP najpogosteje zdravi z zdravili ali operacijo. Nekateri moški z blagimi do zmernimi simptomi se odločijo za specializirane naravne prehranske dodatke (npr.REGEN50) in za aktivni nadzor zdravnikov, kar vključuje spremljanje njihovega stanja, tako da je mogoče hitro ugotoviti in zdraviti kakršno koli poslabšanje.

Obstaja tudi več “minimalno invazivnih” alternativ:

  1. Terapija s specializiranimi naravnimi prehranskimi dodatki (npr.REGEN50) – Priporočljivo je v večini primerov, kadar gre za blage in zmerne simptome. Še posebej zaradi svoje neškodljivosti in širokega spektra pozitivnih učinkov na telo.
  2. Zdravljenje z zdravili (npr. Proscar in Avodart) – Priporoča se jih, če so simptomi zmerni, čeprav je lahko v pomoč tudi pri hujših simptomih.
  3. Operacija – Pri nekaterih zapletih BHP-ja, kot so težave z ledvicami, zadrževanje sečnega mehurja ali kamni v sečnem mehurju, je operacija najboljša opcija.

 

Obstajajo dve glavni skupini zdravil, predpisanih za BHP:

  1. alfa-blokatorji
  2. 5-alfa-reduktaze inhibitorji (zaviralci)

Alfa-blokatorji delujejo po principu, da pomagajo sprostiti mišice na vrhu sečnega mehurja in prostate. Z zmanjšanjem pritiska na sečnico pomagajo premagati obstrukcijo in s tem povečati pretok urina.

Rezultati iz dosedanjih raziskav, kažejo na to, da 60 % moških verjame, da se njihovi simptomi v prvih 2-3 tednih zdravljenja z zaviralcem alfa znatno izboljšajo. Ta vrsta zdravil ne zdravi Benigne hiperplazije prostate (BHP), ampak samo pomaga ublažiti nekatere simptome.

Najpogostejši neželeni učinki so utrujenost, omotica in glavoboli, ki prizadenejo vsakega desetega moškega.

Inhibitorji (zaviralci) 5-alfa-reduktaze delujejo tako, da blokirajo pretvorbo testosterona v drugo snov, DHT (dihidrotestosteron), katera ima ključno vlogo v rasti prostate.

Do sedaj so se največ testirali inhibitorji (zaviralci) 5-alfa-reduktaze Proscar in Avodart. Za razliko od alfa-blokatorja, se zdi, da Proscar i Avodart stanje lahko do neke mere spremenita, še posebej, če se prostata znatno poveča, tako da njihova uporaba lahko zmanjša verjetnost, da boste razvili akutno bolezen zadrževanja urina in morda potrebovali operacijo.

Zdi se, da ta zdravila boljše funkcionirajo pri bolnikih z večjimi žlezami prostate, vendar lahko traja tudi do šest mesecev, da bodo učinkovita. Pomembno je zmanjšati PSA vrednosti za okoli 50 %, zato bi to morali upoštevati pri spremljanju raka prostate. Eden od načinov za to je podvojitev vrednosti PSA, ki jo dosežemo, če bolnik jemlje Avodart ali Proscar.

Glavni stranski učinki teh zdravil so zmanjšan spolni nagon in težave pri vzdrževanju/doseganju erekcije; zdi se, da prizadenejo približno 3-5 moških na vsakih 100 primerov. Obstaja tudi majhna verjetnost, približno 1 % ali manj, da boste občutili nežnost in otekanje okoli bradavic. Ti simptomi običajno izginejo, če se preneha zdravljenje.

Če pa so simptomi blagi ali zmerni, je vsekakor priporočljivo, da začnete terapijo s specializiranimi in učinkovitimi naravnimi prehranskimi dodatki, ki nimajo stranskih učinkov kot nekatera zdravila za BHP, ampak nasprotno, delujejo tudi na izboljšanje erektilne funkcije, povečanje spolne želje (libida), vitalnost in urinarno funkcijo (npr. REGEN50).

ZDRAVITE IN PREPREČITE BOLEZNI PROSTATE > >