Pogosto uriniranje? Bolečine med uriniranjem? Povišana telesna temperatura? Impotenca in izguba libida? Vse to so simptomi, ki lahko kažejo na prostatitis. V nadaljevanju tega besedila boste izvedeli, kaj je prostatitis, kako ga ločimo ter kako naravno preprečiti in ublažiti simptome prostatitisa.

Prostata je žleza, ki je del moškega reproduktivnega sistema. Nahaja se tik pod sečnim mehurjem in pred debelim črevesom. Je velika kot kostanj, njena osnovna funkcija pa je ustvarjanje semenske tekočine.

 

Bolezen prostate je ena najpogostejših zdravstvenih težav pri moških, kaže pa se z bolečino v medeničnem predelu, motnjo uriniranja in spolno disfunkcijo.

Najpogostejše bolezni prostate so benigna hiperplazija prostate, rak prostate in prostatitis.

PROSTATITIS

Prostatitis je vnetje in otekanje prostate, ki ga spremljajo bolečine v spodnjem delu trebuha in na področju spolovil, težko in boleče uriniranje ter spolna disfunkcija. Za razliko od raka prostate, ki se običajno pojavi pri starejši moški populaciji, prostatitis prizadene vse starostne skupine. Vsako leto po vsem svetu diagnosticirajo več kot 2 milijona primerov prostatitisa.

Vrste prostatitisa so:

 1. Akutni bakterijski prostatitis

Povzroča ga pojav nekaterih vrst bakterij, npr. Escherichia coli.

Pri akutnem bakterijskem prostatitisu simptomi trajajo do 3 mesece, pojavi se redko, kaže pa se v nenadni in burni reakciji.  Simptomi vključujejo povišano telesno temperaturo, močne bolečine v spodnjem delu trebuha, hrbtu in perineju (presredek) s povečano potrebo po uriniranju in bolečim uriniranjem. Pogosto prihaja tudi do zadrževanja (nezmožnosti) uriniranja. Najresnejši zaplet akutnega bakterijskega prostatitisa je sepsa. V 5 do 10% primerov akutni prostatitis preide v kronično obliko.

 1. Kronični bakterijski prostatitis

Tako kot pri akutnem bakterijskem prostatitisu ga povzroča pojav nekaterih vrst bakterij, npr. Escherichia coli. Simptomi vnetja kroničnega bakterijskega prostatitisa trajajo dlje kot 3 mesece, bolezen pa se kaže v daljših asimptomatskih obdobjih s pojavom simptomov po daljši odsotnosti le-teh. Simptomi so blažji kot pri akutni bakterijski okužbi in se kažejo kot bolečina ali pritisk v predelu trebuha, hrbta, perineja in dimelj, pogosto in oteženo uriniranje tudi ponoči, pekoč občutek in pojav tankega, občasnega curka pri uriniranju, spolna disfunkcija v obliki impotence, izguba libida in boleča ejakulacija. 

 1. Kronični prostatitis / sindrom kronične medenične bolečine

Vzroki za to obliko bolezni so pogosto neznani.

Kronični prostatitis ali sindrom kronične medenične bolečine predstavlja od 80 do 90% vseh primerov prostatitisa. Simptomi so različni, najpogosteje pa se kažejo kot bolečina v spolovilih in anorektalnem predelu, bolečina v predelu celotne medenice, težave pri uriniranju s tankim in občasnim curkom, pojava spolne disfunkcije, ki se običajno pokaže tudi kot bolečina ali prezgodnja ejakulacija in impotenca. Simptomi so prisotni vsaj 3 mesece v obdobju 6 mesecev.

 1. Asimptomatski vnetni prostatitis

Asimptomatski vnetni prostatitis predstavlja 10% vseh primerov prostatitisa, najpogostejša vzroka pa sta Chlamydia trachomatis in Ureaplasma urealyticum. Gre za asimptomatsko vnetje, najpogosteje pa asimptomatski vnetni prostatitis odkrijemo z iskanjem vnetnih celic v urinu med diagnostičnim zdravljenjem nekaterih drugih stanj, kot je na primer zdravljenje neplodnosti.

Terapija

Terapija se razlikuje glede na etiologijo, vendar je najpogosteje sestavljena iz:

 • Antibiotične terapije
 • Alfa blokatorjev
 • Naravnih prehranskih dopolnil (REGEN50)
 • Zniževanja temperature
 • Počitka
 • Hidracije

V redkih primerih abscesa prostate se uporablja kirurški pristop.

V boju proti prostatitisu pomaga zdrav način življenja, ki vključuje:

 • Izogibanje alkoholu, kofeinu, začinjeni hrani, cigaretam
 • Redno telovadbo
 • Vzdrževanje zdrave telesne teže
 • Izogibanje stresu
 • Zadosten vnos tekočine

Ko se pojavijo simptomi prostatitisa, nikakor ne ignorirajte simptomov in se takoj posvetujte s svojim zdravnikom.

Narava kot zaveznica v boju proti prostatitisu.

Narava in njeni protivnetni plodovi so se izkazali za izjemno uspešne tudi pri preprečevanju in lajšanju simptomov prostatitisa, zato moškim svetujemo, naj uživajo naravna prehranska dopolnila, kot je izdelek REGEN50, bogat z dokazano učinkovitimi sestavinami, kot so:

 • Izvleček ploda sabal palme
 • Bučna semena
 • Izvleček paradižnika
 • Vitamini C, E in B6
 • Cink

Na trgu obstaja veliko naravnih prehranskih dopolnil, ki se predstavljajo kot naravna pomoč v boju proti prostatitisu, pomembno pa je prepoznati sestavine, ki jih vsebujejo ter njihov delež, da bi lahko na trgu prepoznali kakovosten izdelek.

Izdelka, ki sta se izkazala kot izjemno učinkovita zaradi svoje sestave, ki vsebuje ustrezne količine učinkovitih naravnih sestavin, sta REGEN50 i REGEN50 STRONG.

Podrobnejše informacije o sestavinah, učinku, uporabi in kako ter kje kupiti REGEN50 i REGEN50 STRONG najdete na njihovi uradni spletni strani.