Moški prostati pogosto ne pripisujejo velikega pomena, dokler se ne pojavijo simptomi, ki bi lahko povzročili zaskrbljenost. To se nanaša na simptome, kot so pogosto uriniranje, nočno zbujanje zaradi uriniranja, občutek nepopolnoma izpraznjenega mehurja. ali nenadzorovano uriniranje. Težave s prostato lahko vplivajo tudi na kakovost erekcije ali intimnega življenja.

Ločimo 3 vrste stanj, ki vplivajo na prostato. Prvo je prostatitis, ki se nanaša na akutno ali kronično vnetje prostate. Drugo je benigna hiperplazija prostate (BHP), ki pomeni prekomerno rast nekaterih vrst organskih celic. Tretje in najresnejše stanje je rak prostate.

Skrb za zdravje prostate mora biti prisotno skozi celo življenje. Pravilna prehrana, gibanje ter uživanje določenih rastlin in prehranskih dopolnil, torej ohranjanje zdravega načina življenja, so pri preventivi izjemnega pomena.

Več nasvetov, kako ohraniti zdravje prostate

NAJBOLJŠA HRANA ZA ZDRAVJE PROSTATE

Vzdrževanje zdrave telesne teže in zdravega načina življenja v kombinaciji s prehrano, bogato s številnimi hranili, ni nujno samo za zdravje prostate, ampak tudi za splošno zdravje.

Raziskave potrjujejo, da lahko določena hrana, bogata s hranili, pomaga pri preprečevanju in zdravljenju težav s prostato. Hrana, za katero se šteje, da je koristna za zdravje prostate, mora vsebovati:

  • Vitamine – skupine A, C in E, ki delujejo na krepitev imunskega sistema in povečanje odpornosti telesa na viruse in bakterije
  • Cink – element v sledovih, ki poveča proizvodnjo moških hormonov in ustavi patološko rast prostate
  • Selen – izboljšuje spolno funkcijo, deluje protivnetno in krepi imunski sistem

Za normalno delovanje prostate je potrebna uravnotežena, celovita prehrana, bogata z vitamini, beljakovinami, elementi v sledovih in aminokislinami.

Ker iz hrani ni vedno mogoče dobiti potrebne količine mineralov in vitaminov za normalno delovanje, je priporočljivo uživati prehranska dopolnila, kot je REGEN50, da se ohrani zdravo in naravno delovanje prostate.

NAJBOLJŠA ŽIVILA ZA ZDRAVJE PROSTATE

1. PARADIŽNIK

Paradižnik je izjemno priljubljena zelenjava, tudi vir likopena, močnega antioksidanta, ki se je v raziskavah izkazal za zelo koristnega pri izboljšanju zdravja prostate.

Čeprav so sveži paradižniki hranljivi, se njihova antioksidativna moč med predelavo poveča, zato je priporočljivo uživati paradižnikov sok, juho ali omako.

Paradižnik se je izkazal kot dober za benigno povečanje prostate in nižjo raven PSA. Ker so paradižniki na voljo vse leto, jih ni problem vključiti v svojo dnevno prehrano.

2. BROKOLI

Brokoli je vir zelo pomembnih hranilnih snovi in skupaj z drugimi kapusnicami (cvetača, brstični ohrovt, zelje) vsebuje velike količine fitohranila sulforafana, ki deluje proti raku.

Študije so pokazale, da lahko uživanje brokolija več kot enkrat na teden zmanjša verjetnost raka prostate III in IV stopnje za 45%.

Najboljši način uživanja brokolija je, da ga poparite ali prepražite, vendar ne dlje kot 5 minut, saj s tem izgubi hranilno vrednost. Pred kuhanjem brokoli narežite na koščke in pustite stati 5 minut. Za še boljši učinek pri pripravi dodajte oljčno olje, svež česen ali čili.

3. GRANATNO JABOLKO

Granatno jabolko je izjemno bogato z antioksidanti in fitokemikalijami, ki so izjemno pomembne za zdravje prostate.

Čeprav je granatno jabolko zaradi lupine včasih težko jesti, je tudi sok iz granatnega jabolka priljubljen in lahko dostopen.

4. BUČNA SEMENA

Bučna semena so izjemno učinkovita za zdravje prostate, zlasti pri moških, ki trpijo zaradi povečane prostate. Olje v bučnih semenih lahko pomaga preprečiti rast celic prostate. Bučno olje vsebuje tudi karotenoide in omega 3 maščobne kisline. Hkrati bučna semena vsebujejo tudi cink, ki je povezan z zdravjem prostate.

5. LOSOS

Kot smo že omenili, so omega 3 maščobne kisline, ki so tudi v lososu, izjemno pomembne za zdravje prostate. Meso lososa ima mesnato strukturo in lahkoten okus, barva mesa pa lahko variira od rdeče do rožnate in oranžne.

Študija je pokazala, da uživanje lososa vsaj 1-krat na teden lahko zmanjša tveganje za razvoj raka na prostati.

Če lahko izbirate, je divji losos vedno veliko bolj zdrava izbira kot gojeni lososi.

6. ZELENI ČAJ

Zdravilne lastnosti zelenega čaja, ki vsebuje antioksidativne spojine – katehine –, so že dolgo znane, saj so te spojine izjemno pomembne v boju proti virusom in bakterijam, krepijo pa tudi imunski sistem in delujejo proti več oblikam raka, vključno z rakom prostate.

Priporočljivo je, da skodelico kave vsako jutro nadomestite z zelenim čajem. Če vam vroč napitek ni všeč, lahko čaj pijete tudi ohlajen. Prav tako lahko zeleni čaj dodate smoothijem, lahko pa ga uporabljate tudi kot zeleni čaj v prahu.

ŽIVILA, KI SE JIM MORATE IZOGIBATI

Predstavljamo vam tudi seznam živil, ki lahko negativno vplivajo na prostato:

  • OMEJITE MESO IN MLEČNE IZDELKE

Prehrana, bogata z mesom in mlečnimi izdelki, lahko zaradi velike količine testosterona poveča tveganje za bolezni prostate. Da bi ohranili zdravje prostate, je treba v prehrani omejiti vnos rdečega mesa, sira, mleka in masla.

  • PAZITE NA VNOS KOFEINA

Pazite na vnos pijač, ki vsebujejo veliko kofeina, na primer kave in energijskih pijač, ki se jim je treba izogibati. Kljub kofeinu je majhna količina zelenega čaja v redu, saj pozitivno vpliva na zdravje prostate.

  • IZOGIBAJTE SE ZAČINJENI HRANI

Ta vrsta hrane ni najboljša izbira za prostato, ker lahko draži prostato in mehur.

  • ALKOHOL

Alkoholne pijače lahko dražijo mehur in prostato ter povzročajo pogosto uriniranje. Zmernost pri uživanju alkohola je pri tem ključnega pomena.

  • PAZITE NA VNOS SOLI

Hrana z veliko soli (konzervirana hrana, omake, prekajeni izdelki) ima lahko škodljive učinke na prostato. Presežek natrija zadržuje vodo, kar povzroča edem tkiva. To lahko povzroči povečano prostato in bolečino ter oteži uriniranje.

Med neprimerna živila sodijo tudi mastno meso, bogate juhe, majoneza, kečap in hitra hrana.

NAJBOLJŠE NARAVNE SESTAVINE

Kot smo že omenili, lahko redno gibanje in uravnotežena prehrana, bogata s svežim sadjem in zelenjavo, zmanjša tveganje za težave s prostato.

Ker ni vedno mogoče dobiti potrebne količine mineralov in vitaminov iz hrane, lahko pri tem zelo pomagajo nekatere rastline in prehranska dopolnila.

Izkazalo se je, da naslednje naravne sestavine pomagajo pri neprijetnih simptomih težav s prostato in olajšajo uriniranje:

SABAL PALMA (Serenoa serulata / repens) je rastlina, ki se uporablja za zdravljenje simptomov benigne hiperplazije prostate. Sabal palma zavira encim, imenovan 5-alfa reduktaza, ki je odgovoren za otekanje prostate. Številne študije so potrdile, da ta rastlina hitro olajša neprijetne simptome.

KOPRIVA (Urtica dioica) – tudi ta velja za rastlino, ki deluje na prostato. Kopriva vsebuje več koristnih spojin, vključno z alkaloidi, klorogeno kislino, fitosteroli in terpeni. Snovi, ki jih vsebuje korenina koprive, lahko upočasnijo rast nekaterih celic prostate, čeprav ne vplivajo na velikost prostate. Kopriva naj bi ublažila simptome, kot sta pogosto uriniranje in nepopolno praznjenje mehurja.

AFRIŠKA SLIVA (Pygeum africanum) – zimzeleno drevo, katerega lubje ima zdravilne lastnosti in vsebuje fitosterol, ki deluje protivnetno na prostato. Blagodejno lahko vpliva tudi na težave z uriniranjem, kot sta pogosto uriniranje in nepopolno praznjenje mehurja.

Lubje afriške slive pomaga telesu odstraniti neželene celice, hkrati pa ščiti zdrave celice.

ČRNA DETELJA (Trifolium pratense) vsebuje izoflavone, snovi, ki delujejo kot hormoni. Tako delujejo na proizvodnjo in delovanje spolnih hormonov, ki igrajo vlogo pri povečani prostati. Deluje tudi pri težavah z uriniranjem, ki se pojavijo kot posledica povečane prostate.

NARAVNA PREHRANSKA DOPOLNILA ZA ZDRAVO PROSTATO

Najboljša prehranska dopolnila za zdravje prostate vključujejo koprive, sabal palmo, bosvelijo, kurkumo, črno deteljo, lubje afriške slive, cink in različne vitamine. Vse to ima tudi izdelek REGEN50, ki združuje skupaj 12 naravnih sestavin, ki imajo širok spekter pozitivnih učinkov ne samo na prostato in bolezni prostate, temveč tudi na vse organe in dele telesa. Čeprav je na trgu veliko prehranskih dopolnil za zdravje prostate, so visokokakovostne in učinkovite sestavine tisto, zaradi česar izdelki REGEN50 izstopajo med ostalimi izdelki na trgu.

Zmogljiva formula poleg tega, da je aktivna pri regeneraciji prostate in sečil, vpliva tudi na potenco, libido, spolno moč in vitalnost.

Poleg moških srednjih let in starejših je REGEN50 priporočljiv tudi za mlajše moške kot odlično orodje pri preprečevanju težav s prostato in sečili.

PREHRANSKA-DOPOLNILA-ZA-PROSTATO