Prostatitis je bolezen, ki prizadene prostato, torej gre za vnetje prostate, ki ga povzročajo bakterije. Vsako četrto bolezen, ki prizadene moški urogenitalni sistem, diagnosticirajo kot prostatitis. Gre za zelo neprijetno vnetje, ki lahko postane pomembna težava, če preide iz akutnega v kronično. Takrat je njegovo zdravljenje veliko daljše in težje, lahko pa se razširi tudi na druge organe.

Vnetje prostate prizadene predvsem moške srednjih let. Čeprav ta bolezen ni tako pogosta, ker napade le enega od 2000 moških, večinoma starejših, ki že imajo težave s povečano prostato, bi morali to težavo v vsakem primeru jemati resno. Bolezen v večini primerov povzroča Escherichia Coli, ki je pogost vzrok za bakterijske okužbe sečil. Da se vnetje ne bi razvilo, je treba čim prej postaviti diagnozo in začeti z zdravljenjem.

VZROKI PROSTATITISA

Kot smo že povedali, so najpogostejši vzrok te bolezni bakterije iz prebavnega trakta, ki po naključju, pogosto s slabo higieno, vstopijo v sečnico in povzročijo vnetje. Poleg E. coli, ki je najpogostejši vzrok, so lahko krivci tudi proteus, pseudomonas in številne druge bakterije. Obstajajo pa tudi druge okoliščine, ki lahko vodijo do vnetja prostate.
Kronično vnetje je pogosto posledica vnetja sosednjih organov, na primer sluznice sečnega mehurja, ki se nato razširi na prostato. Do okužbe lahko pride tudi s spolno prenosljivo boleznijo, pa tudi s številnimi drugimi dejavniki, ki so naklonjeni razvoju bakterij, na primer predolgo zadrževanje urina v mehurju, redka ejakulacija, okužba zaradi pregleda ali biopsije, poškodbe prostate in podobno.
Okužba se lahko razvije tudi z zmanjšanjem imunosti, torej z motnjami imunskega sistema, lahko pa tudi z motnjami živčnega sistema.

SIMPTOMI PROSTATITISA

Prostatitis ima podobne simptome kot vsako drugo vnetje. To so šibkost telesa, povišana ali celo zelo visoka vročina, mrzlica in bolečine, zlasti na področju genitalij. Če je okužba prizadela sečila, so prvi simptomi pekoč občutek pri uriniranju ter neprijetne bolečine med uriniranjem in takoj po njem. Ker se med vnetjem prostata poveča, je uriniranje pogosto oteženo in zato pogosto.

Ko okužba napreduje, bolečina postane močnejša. Iz območja okoli genitalij se širi v dimlje, trebuh in križ, kar pogosto pomeni, da okužba prizadene tudi ledvice. Nelagodje v penisu in modih se stopnjuje, tudi med uriniranjem, in gripi podobni simptomi postanejo bolj izraziti.

Če zanemarimo vnetje prostate, lahko zelo hitro postane kronično. Neustrezno zdravljenje lahko privede do zagnojitve prostate, ki lahko sčasoma poči, s čimer se okužba razširi na sečnico in povzroči hudo okužbo preostalih sečil. Vsekakor je priporočljivo, da moški, starejši od 40 let, enkrat ali dvakrat na leto preventivno uživajo določena specializirana, naravna prehranska dopolnila.

SIMPTOMI PROSTATITISA

 

ZDRAVLJENJE PROSTATITISA

Ker to bolezen najpogosteje povzročajo bakterije (kronični bakterijski prostatitis), je v večini primerov ni mogoče pozdraviti brez uporabe antibiotikov. V primeru nebakterijskega vzroka bolezni (kronični nebakterijski prostatitis) in blagih ali zmernih simptomov se lahko uporabi zdravljenje z naravnimi, specializiranimi prehranskimi dopolnili. Zdravila vedno jemljemo in odmerjamo po zdravnikovem priporočilu. Če je okužba povzročila simptome visoke temperature, je treba vzeti tablete za znižanje telesne temperature in po potrebi analgetike. Tudi če je zaradi jemanja zdravil zaradi kroničnega bakterijskega prostatitisa in kot stranski učinek prišlo do erektilne disfunkcije, zmanjšanega libida, potem lahko jemljete tudi naravna prehranska dopolnila, ki izboljšujejo erektilno disfunkcijo in libido. Zelo pomembno je, da zdravljenje začnemo v zgodnjih fazah vnetja, da se le-to ne bi spremenilo v kronično težavo.

Poleg običajnih zdravil lahko zdravljenje (kronični nebakterijski prostatitis) pospešite z nekaterimi naravnimi pripravki, kot je na primer Regen50. Prav tako je njihova uporaba idealna za preprečevanje vnetij, kar je še posebej priporočljivo za ljudi, ki so bodisi nagnjeni k vnetjem bodisi že trpijo za kroničnim prostatitisom, zato želijo zmanjšati možnost njegovega nadaljnjega razvoja.

Glavni borec proti vnetjem prostate je pravilna prehrana. Priporočljivo je redno uživanje fižola, pečkastega sadja, še posebej granatnega jabolka, soje, listnate zelenjave, kot so ohrovt, cvetača in brstični ohrovt, različna semena, zlasti bučna in lanena semena ter kurkuma. Posebej pomembno je jesti hrano, bogato s cinkom, saj cink odlično vpliva na težave s prostato, povečati pa bi morali tudi vnos beta karotena ter vitaminov C in E.

Za zdravljenje in preprečevanje vnetij so pomembne tudi omega-3 maščobne kisline, ki jih najdemo v modrih ribah, saj krepijo imunski sistem in ščitijo telo pred okužbami. Priporočljivo je tudi redno uživanje zelenega čaja in običajne vode, ki bo izzvala uriniranje in tako preprečila razvoj bakterij v sečilih.
Poleg zdrave prehrane je pomembna tudi redna vadba. Spodbujala bo cirkulacijo, pomembno za zdravje prostate. Enako pomembna je redna ejakulacija, saj ejakulacija semena in urina preprečuje razvoj bakterij v modih.

Preprečevanje bolezni je veliko boljše od zdravljenja, če pa začutite prve simptome prostatitisa, poiščite zdravniško pomoč in ne dovolite, da bi se bolezen razvila v kronično bolezen.

 

PREBERITE VEČ O NARAVNIH ZDRAVILIH ZA PROSTATITIS >